Μισέλ Λεγκράν: Αυτός ήταν ο μάγος της κινηματογραφικής μουσικής με τα τρία Όσκαρ

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο

Ήταν δημιουργός μουσικών θεμάτων για ταινίες του Ζακ Ντεμί όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» και «Τα κορίτσια του Ροσφόρ». Ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ συνθέτης, Μισέλ Λεγκράν, πέθανε πριν λίγους μήνες στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών.

Στη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας που ξεπέρασε τα 50 χρόνια και του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και τρία βραβεία Όσκαρ, ο συνθέτης συνεργάστηκε με θρύλους όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Όρσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Σαρλ Τρενέ και η Εντίθ Πιάφ.

Ο σπουδαίος συνθέτης, κέρδισε τρία Όσκαρ, για το τραγούδι «Les moulins de mon Coeur», που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), στη συνέχεια για το Un été 42 (« Summer of ’42», 1972) και το «Γεντλ» (1984).

Ο Μισέλ Λεγκράν, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με διασκευές για τραγουδιστές, ενώ άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες στη δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση της νουβέλ βαγκ και συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και, κυρίως, με τον Ζακ Ντεμί.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του, πως «Δεν μπορώ να περιγράψω πώς γράφω τις μελωδίες και τα τραγούδια μου. Δεν έχω ιδέα. Τη μια μέρα μπορεί να γράψεις τρία καταπληκτικά πράγματα και την επόμενη τίποτα απολύτως.»

Ο Μισέλ Λεγκράν είχε επισκεφτεί την Αθήνα τον Απρίλιο του 2013, παίζοντας το βασικό θέμα από τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» στο Gazarte.

Δείτε και ακούστε το μεγαλείο της μουσικής του μέσα από το πέρασμα των χρόνων:

 

Επιμέλεια: Στέλιος Κεσίσογλου

 

i feel radio

www.ifeelradio.gr