Joker: Υπάρχει ένα μοτίβο στους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον χαρακτήρα ανά τα χρόνια.

Για πολλούς ο Joker είναι η άλλη όψη του νομίσματος στον στωικό, βαθύτατα ηθικό Batman.

«Madness is like gravity; all you need is a little push…»

Για πολλούς ο Joker είναι η άλλη όψη του νομίσματος στον στωικό, βαθύτατα ηθικό Batman.

Η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix είχε αυτή, ανάμεσα σε άλλες, την πρόκληση να αντιμετωπίσει με το που έβγαινε στους κινηματογράφους. Η ταινία κάνει τη διαφορά με το να τοποθετεί τον Joker στο σύμπαν της DC και την πόλη της Gotham ενώ διατηρεί τον χαρακτήρα σε μια μορφή αντι-ήρωα δίνοντάς του ξεχωριστή προοπτική και προέλευση. Ωστόσο, αποτελεί μια εκδοχή της προέλευσης του ομώνυμου  ήρωα της DC.

Υπάρχει ένα μοτίβο στους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον χαρακτήρα ανά τα χρόνια. Κάποιοι σεναριογράφοι βασίστηκαν στο να αποδώσουν ακριβώς τον χαρακτήρα των comics. Ο Cesar Romero ως Joker είναι μια πιστή μεταφορά των comics αναπαράγοντας μια ανάλαφρη εκδοχή του χαρακτήρα, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ο Joker του Jack Nicholson από την άλλη παρόλο που απέδωσε πλήρως τον χαρακτήρα σε βάθος και στην εικόνα, η προέλευσή του δεν σχετίστηκε ποτέ με τα comics, κάτι που συμβαίνει και με τα αδέρφια Valeska στη σειρά Gotham και στην ταινία του Phoenix.

Η συνεισφορά του Heath Ledger ως Joker θα μείνει αξεπέραστη καθόσον ο ηθοποιός δεν ζει πια. Το δημιούργημα του Christopher Nolan χρησιμοποιήθηκε για να επανεισάγει τον χαρακτήρα σε ένα πιο σκοτεινό σύμπαν της DC. Διατηρούνται τα κωμικά στοιχεία των comics στο μέτρο που αναλογούν στον χαρακτήρα, όπως είδαμε στη σκηνή  όπου ο Joker είναι ντυμένος νοσοκόμα. Η ακραία και απογοητευτική αντίθετη απόδοση ήρθε λίγα χρόνια αργότερα με τον Joker του Jared Leto στην ταινία Suicide Squad. Παρόλο που αξιοποιήθηκαν πολλά χαρακτηριστικά του ήρωα, η απόδοσή του σε σχέση και με την υπόλοιπη ταινία αδίκησαν εξαιρετικά τον χαρακτήρα.

Το μεγάλο θέμα συζήτησης που εγείρεται με ήρωες όπως ο Joker, ο Sentinel και άλλοι, είναι η αναφορά στις νόσους ψυχικής υγείας. Κατά καιρούς η ποπ κουλτούρα έχει εκμεταλλευτεί την «τρέλα» ως κοινό παρονομαστή της εγκληματικότητας. Η προβαλλόμενη απάθεια, το αμβλύ συναίσθημα, η αίσθηση της δύναμης που δίνει η απονομή δικαιοσύνης με το να παίρνει κάποιος το νόμο στα χέρια του είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον Joker. Παραμένουν πολλά θέματα που χρειάζεται να συζητηθούν για την καταλληλότητα προβολής αυτών των χαρακτηριστικών ως πιθανό αντίδοτο σε μια τοξική κοινωνία. Λαμβάνοντας στοιχεία από την αρχαία τραγωδία, ο Joker προσφέρει κάθαρση ταυτόχρονα σε κοινό και κοινωνία με το να προτρέπει τους πάντες σε μια χαοτική σύγκρουση στο βωμό της αναξιότητας που τους διακρίνει. Κι αυτό δεν το κάνει ως κριτής. Το προάγει ως «τρελαμένος σκύλος» που δεν έχει σχέδια, σύμφωνα με τον Joker του Heath Ledger. Ο Joker τρέφεται από όλα όσα τον κατακλύζουν και τον ενοχοποιούν, διατηρώντας τον έλεγχο.

Η νέα ταινία δεν εμφανίζει ατέλειες εμφανισιακά στα μάτια του μέσου θεατή. Η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και το casting αποδείχθηκαν εύστοχα κρίνοντας από την επιτυχία της ταινίας τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας της. Αυτό που κουράζει ελάχιστα είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενός ανθρώπου που δεν βρίσκει ησυχία και δεν τον αφήνουν και να βρει ησυχία. Το χτίσιμο έντασης έως το τέλος είναι σχετικά αναμενόμενο για τους DC fans και όσους έχουν δει τις πρόσφατες animation ταινίες The Dark Knight Returns Part 2 και The Killing Joke.

Τελικά, η αίσθηση που αφήνει έξυπνα να αιωρείται είναι ότι χρειαζόμαστε ήρωες σαν τον Batman επειδή αξίζουμε ανθρώπους σαν τον Joker.

That’s life (that’s life) that’s what people say
You’re riding high in April
Shot down in May
But I know I’m gonna change that tune
When I’m back on top, back on top in June

Επιμέλεια: Enigma

www.ifeelradio.gr