Είμαστε στον αέρα…άκου και νιώσε!

Μια εκ βαθέων συνέντευξη του Άρη Γιώτη, ιδιοκτήτη, υπεύθυνου προγράμματος και παραγωγού ραδιοφωνικών εκπομπών

Περισσότερο από 20 χρόνια εκπέμπει μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες. Από το 2012 η ραδιοφωνική του πορεία ταυτίζεται με αυτή του www.ifeelradio.gr όπου είναι ιδιοκτήτης, υπεύθυνος προγράμματος και παραγωγός εκπομπής ενός εκ των πιο  επιτυχημένων ραδιοφωνικών σταθμών στο διαδίκτυο. Ο Άρης Γιώτης, o “γκουρού” του ιντερνετικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα, κάνει μια στάση στο Distaff και μας μιλάει για την μεγάλη του αγάπη… το ραδιόφωνο και το μέλλον αυτού στον… διαδικτυακό ωκεανό!

Picture

Πότε, πού, πώς ξεκίνησε το ταξίδι στο ραδιόφωνο;
Αυτό το όμορφο ταξίδι στο ραδιόφωνο – με το ραδιόφωνο – ξεκίνησε στα βάθη της δεκαετίας του ’80, όντας μικρό παιδί. Τα ραδιοφωνικά-μουσικά ερεθίσματα που είχα ήταν ποικίλα. Ο δέκτης ραδιοφώνου του σπιτιού ήταν ανοικτός από νωρίς το πρωί μέχρι και τις βραδινές ώρες. Φωνές όπως για παράδειγμα της Μαρίας Ρεζάν είναι ανεξίτηλα χαραγμένες μέσα μου.
Η πρώτη οπτική επαφή που είχα όμως με ραδιοφωνική εκπομπή ήταν κάπου στο 1984. Ήταν ψηλά σε ένα πατάρι όταν είχα πρωτοδεί τον τότε ραδιοερασιτέχνη (πειρατή) – και εσχάτως τα τελευταία 8 χρόνια παραγωγό του www.ifeelradio.gr – Σωκράτη Χουρμούζη, να πραγματοποιεί βραδινές εκπομπές. Το ταξίδι είχε ξεκινήσει… Το Πάσχα του 1990 και σε ηλικία 15 ετών απέκτησα τον 1ο μου ραδιοφωνικό πομπό. Για μια 5ετία σχεδόν λειτούργησα τον δικό μου σταθμό, σε δικό μου χώρο, με πολύ καλούς φίλους ήμασταν “μικροί” σαν ισχύ, αλλά δυνατοί σε αγάπη για το ραδιόφωνο.

Τι σημαίνει ραδιόφωνο για σένα;
Κοινότυπο αλλά για μένα κυριολεκτικά το ραδιόφωνο είναι Ζωή. Είναι τρόπος ζωής. Είναι ο τρόπος που ζω και πορεύομαι πολλά χρόνια. Είναι ένα σύνολο εμπειριών και βιωμάτων. Το ραδιόφωνο είναι τρόπος με τον οποίο ζει κάποιος.
Αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων μου. Ζωντάνια, δημιουργία και ενεργητικότητα. Πίκρες, απογοητεύσεις, προβληματισμοί, λύπες. Ζωή…

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι ραδιοφωνικοί σου σταθμοί;
Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια θεωρώ ότι η αρχή και το τέλος είναι οι σημαντικότεροι και κυριότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί μου. Θα αναφερθώ στον Space 93,9 Fm όπου το στούντιο ήταν στην αρχή της Λ. Πεντέλης στο Χαλάνδρι. Στον 1ο όροφο αν θυμάμαι καλά. Δεν το κρύβω πως υπήρξε πηγή έμπνευσής για τη μεταγενέστερη πορεία μου. Κατόπιν περιηγήθηκα σε πολλούς και διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM και στο διαδίκτυο, μέχρι την στιγμή που ήρθε στον δρόμο μου ο www.ifeelradio.gr pου έχω την τιμή να ηγούμαι ως διευθυντής προγράμματος. Ένας σταθμός που φτιάχτηκε και στήθηκε από τις εμπειρίες που διαχρονικά άδραξα από σχεδόν όλους τους σταθμούς που είχα την τιμή να περάσω κάποια στιγμή.

Picture

Και εγέννετο ο www.ifeelradio.gr…
Από το 2010 μέχρι το 2012 που πραγματοποιούσα διαδικτυακά ραδιοφωνικές εκπομπές, διαπίστωσα ότι το μέλλον στο ραδιόφωνο είναι μέσω του διαδικτύου. Από τα μέσα του 2011 πήρα την απόφαση να δημιουργήσω τον www.ifeelradio.gr . Όχι έναν ακόμα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά έναν σταθμό πρότυπο. Σεβασμός, διασκέδαση, επικοινωνία, ζωντάνια, εκρηκτικότητα, αλήθεια και προ πάντων αγάπη για το ραδιόφωνο με ποιοτικά κριτήρια! Η μουσική καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη του διεθνούς ρεπερτορίου. Ενημέρωση και παροχή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, της μουσικής και της ψυχαγωγίας. Είμαστε εκεί που είναι οι ακροατές μας. Στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο, στο γυμναστήριο.
Με στοχευμένο πρόγραμμα όλο το 24ωρο, με πολλές ζωντανές εκπομπές, με ενημερωμένους παραγωγούς και μια κατατοπιστική ιστοσελίδα με ενδιαφέρων περιεχόμενο. Με πρότυπα ιδιόκτητα studiο. Με άμεση πρόσβαση μέσω της δωρεάν εφαρμογής τόσο για IOS όσο και για ANDROID συσκευές. Εδώ και 8 χρόνια ο www.ifeelradio.grείναι σημείο αναφοράς στο διαδικτυακό ραδιόφωνο. Είμαστε παντού.

Πόσα χρόνια μετράει το ιντερνετικό ραδιόφωνο; 
Το διαδικτυακό ραδιόφωνο μετράει πάνω από 2 δεκαετίες ζωής. Στη χώρα μας σχεδόν 15 χρόνια. Στο εξωτερικό το περιβάλλον και το επίπεδο είναι υψηλό εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς στη χώρα μας η ποιότητα αναζητείται. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις προσπαθειών οι οποίες καλύπτουν κάποιες ποιοτικές σταθερές.

Πόσα περίπου είναι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ιντερνετικά ραδιόφωνα; 
Με βάση τις πληροφορίες που έχω και λαμβάνω, τα διαδικτυακά ραδιόφωνα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι γύρω στα 1.000. Πολλά ανοίγουν και αρκετά κλείνουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη βάση για τον ακριβή αριθμό. Και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά.

Πώς ξεχωρίζει κανείς μέσα στο… ιντερνετικό πλήθος; 
Πραγματικά πλήθος. Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις…αυτό και είσαι. Δηλώνεις διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός μη έχοντας ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στούντιο, σταθερό πρόγραμμα, ποιοτικό ήχο, υποχρεώσεις στους δημιουργούς μουσικής, νόμιμη έκδοση παραστατικών (τιμολόγια), διότι λίγοι είναι οι σταθμοί οι οποίοι ανήκουν σε έναν όμιλο εταιριών, όπως είναι η I FEEL MEDIA GROUP. Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σε κάνουν να ξεχωρίσεις από το πλήθος.

 

Fm Vs Internet: Ποιος νικάει αυτή τη στιγμή και γιατί; 
Δύσκολη ερώτηση. Εξαρτάται για ποιον σταθμό στα FM μιλάμε και αντίστοιχα για ποιον διαδικτυακό. Για παράδειγμα ο www.ifeelradio.gr δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από σταθμούς στα FM. Και το εννοώ. Αντίστοιχα αρκετοί σταθμοί στα FM – πιστεύω – έχουν να πάρουν πράγματα. Δυστυχώς ο Έλληνας δε γνωρίζει το διαδικτυακό ραδιόφωνο.
Το μεγαλύτερο μείον του διαδικτυακού αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση ακρόασης στο αυτοκίνητο. Δυστυχώς η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας – προς το παρόν – έχει αρκετά υψηλό κοστολόγιο. Δεν θεωρώ πως στα FM πραγματοποιούνται καλύτερες εκπομπές. Σαφώς βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Υπάρχουν εκπομπές που έχουν περιεχόμενο και ελεύθερη διαχείριση των τραγουδιών. Δυστυχώς όμως αυτό που κυριαρχεί στα FM είναι το “10 τραγούδια στη σειρά χωρίς διακοπή”. Οπότε, ναι, σήμερα και στο άμεσο μέλλον το ραδιόφωνο στα FM υπερισχύει.

Κάποιος που ακόμη δεν έχει βάλει το ιντερνετικό ραδιόφωνο στη ζωή του γιατί να το επιλέξει σε σχέση με τα fm; 
Το κυριότερο που παρέχει το διαδικτυακό έναντι του αναλογικού είναι η πολυποικιλότητα επιλογών. Και εξηγούμαι: Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο έχεις να επιλέξεις και να ακούσεις εκπομπές και τραγούδια όπου πραγματικά έχεις κάτι να μάθεις. Κάτι να γνωρίσεις. Κάτι να… θυμηθείς από μία άλλη εποχή. Τραγούδια και μουσικές όπου στα FM έχουν καταλήξει στο σκονισμένο χρονοντούλαπο της μουσικής ιστορίας. Νέες μουσικές που παραμένουν στην αφάνεια διότι το άκουσμά τους δεν εξυπηρετεί το status του – κακού – playlist του σταθμού. Ναι, βγαίνουν και σήμερα πολλές καλές μουσικές. Καλές παραγωγές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το παρελθόν. Και όμως στα FM δεν βρίσκουν στέγη. Θα ξαναπώ ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Λαμπρές προσπάθειες…αλλά λίγες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα FM είναι το κακό επαναλαμβανόμενο playlist, αποτελούμενο μάξιμουμ από 200 τραγούδια εβδομαδιαίως, και τη μη ελευθερία λόγου του παραγωγού.

Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ιντερνετικό ραδιόφωνο σήμερα; ένα μικρόφωνο κι ένα λάπτοπ αρκούν; 
Τεχνικά είναι όπως το περιγράφετε. Αλλά είναι μόνον έτσι; Είτε σε βραχύ χρονικό διάστημα, είτε σε μεταγενέστερο. Αν δεν υπάρχει ένα κεντρικό στούντιο στα όρια της αξιοπρέπειας, αν δεν υπάρχει ένας εξοπλισμός που κατά πρώτον θα δημιουργεί στον ίδιο τον παραγωγό τη δυνατότητα να παράξει ότι καλύτερο, και κατά δεύτερον δεν θα ταλαιπωρεί τον ακροατή στο ζητούμενο…και ποθούμενο…την ακρόαση, τότε πραγματικά δε μπορούμε να μιλάμε για έναν συγκροτημένο ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά μια προσπάθεια ή οποία κινείται σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο – με την αρνητική έννοια – και καταδικασμένος κάποια στιγμή να κλείσει.

Τι είναι αυτό που κάνει το ραδιόφωνο μαγικό; 
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για την μαγεία του ραδιοφώνου. Περισσότερα όμως είναι αυτά που νιώθω και αισθάνομαι, και δύσκολα μπορούν να ειπωθούν. Όταν είσαι πραγματικός ραδιοφωνικός παραγωγός, βλέπεις και ακούς να μετουσιώνεται ο λόγος και η μουσική σε εικόνες. Να διηγείσαι μια πολύ όμορφη ιστορία με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φορά. Να μεταφέρεις και να μεταφέρεσαι σε μια άλλη διάσταση. Να “ξεκολλάς” από το σώμα σου και να ζεις μέσα σε αυτό που πραγματώνεται εκείνη τη στιγμή. Το ραδιόφωνο είναι το πιο μαγικό μέσο. Ο ακροατής δε γνωρίζει τι θα αναφέρει ο παραγωγός στο επόμενο χιλιοστό του δευτερολέπτου. Η μαγεία του απρόβλεπτου. Που κατά τη γνώμη μου ούτε το καλύτερο βιβλίο δε μπορεί να πραγματοποιήσει.

 

Picture

Στο ιντερνετικό ραδιόφωνο η μαγεία για τον ακροατή αλλά και για τον παραγωγό παραμένει η ίδια;
Και γιατί να διαφέρει; Ο τρόπος που νιώθεις και αισθάνεσαι όταν κάνεις ραδιόφωνο είναι – ή τουλάχιστον πρέπει να είναι – ο ίδιος. Εν μέρη η μαγεία είναι η ίδια, για να μη πω ακόμα μεγαλύτερη. Δεν έχει αντικατασταθεί από το κακώς εννοούμενο playlist, από τη μη ελευθερία έκφρασης του παραγωγού, και γενικά από τον πραγματικό “εγκλεισμό και παροπλισμό” του παραγωγού σε “κουτιά και κλουβιά” που περιορίζουν αυτό που αναφέρουμε ως Μαγεία Ραδιοφώνου. Η μαγεία στο διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι πολλάκις εντονότερη. Διότι έχει την ελευθερία έκφρασης. Την ελευθερία να μοιράζεσαι λόγο και μουσικές.

Ποιο το παρόν του ιντερνετικού ραδιοφώνου και ποιο προβλέπεις να είναι το μέλλον του στην χώρα μας;
Το παρόν αλλά και το μέλλον του διαδικτυακού ραδιοφώνου ορίζεται-εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους. Τον κόσμο. Τον ακροατή. Αν ο ακροατής δε βάλει στη ζωή του αυτό τον τρόπο ακρόασης, ότι και να κάνουν οι ίδιοι οι σταθμοί είναι ανώφελο. Όταν ο κόσμος αποδεχθεί ότι και το διαδικτυακό…είναι ραδιόφωνο, τότε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα. Το αγώγι σέρνει τον αγωγιάτη. Και οι ίδιοι οι διαδικτυακοί σταθμοί θα πρέπει να δημιουργήσουν και να επενδύσουν. Δυστυχώς το διαδικτυακό ραδιόφωνο στην Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες αλλαγές ουσίας, έρχονται ως απόνερα. Στα περισσότερα κράτη έχουν γίνει αλλαγές στο χώρο της ραδιοφωνίας. Στη χώρα μας σχεδόν όλοι οι σταθμοί των FM εκπέμπουν και διαδικτυακά. Μόνο στο αυτοκίνητο και σε ορισμένες στιγμές της ημέρας δεν έχουμε άμεση πρόσβαση και δε χρησιμοποιείται το διαδίκτυο ως τρόπος λήψης. Σε κάποιες χώρες έχουν καταργηθεί πλήρως τα FM. Έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Έχει εισέλθει το DAB (Digital Audio Broadcasting). Στην Ελλάδα συζητιέται κάτι παρόμοιο εδώ και κάποια χρόνια. Αλλά η διαφορά αντίληψης, εμπειρίας και διαχείρισης είναι χαοτική. Επίσης αν δεν μειωθεί το κόστος και αυξηθεί ο τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι ανώφελο να συζητάμε. Για εμάς είναι ζητούμενο ότι στο εξωτερικό θεωρείται δεδομένο. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο προβλέπω να κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς τουλάχιστον και για τα επόμενα 5 χρόνια.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ

Πηγή: www.distaffmagazine.com